Куди відправитися в похід на травневі свята?

Цього року ми ще практично не бачили справжнього тепла. У багатьох любителів активного відпочинку вже давно все готово для походів, ночівель на природі. Справа за малим - тепла погода і вихідні дні. Перші травневі дні якнайкраще підходять за всіма цими параметрами. У цьому році у багатьох буде можливість відпочити більше 10 днів. А це означає, що можна встигнути сходити в повноцінний похід довжиною в кілька днів. Як провести ці дні, щоб вони задали тон всьому подальшому сезону, як отримати максимум емоцій і драйву, де можна насолодитися красою природи нашої країни в ці дні? Куди поїхати на травневі свята? Пропонуємо вашій увазі парочку ідей, які, можливо, зацікавлять вас.

Букинский каньон походПодольские товры поход

Буцький каньйон.

Дуже хороший варіант для любителів альпінізму. Буцький каньйон розташований в Черкаській області і по праву носить назву «маленька Швейцарія». Назву отримав через близькість до села Буки Маньківського р-ну.

Неймовірно красиві пейзажі, неприступні скелі, дивовижна природа навколо залишаться в пам'яті назавжди. Можливо, каньйон стане вашим улюбленим місцем відпочинку, адже не дарма він входить до списку найкрасивіших місць України.

Буцький каньйон - це стрімкі скелі, які є берегами річки Гірський Тікач. Глибина його досягає 20 метрів, довжина - близько 5 км. На початку каньйону колись будували гідроелектростанцію, від якої залишився штучний водоспад, який отримав назву Вир. Від млини, яка була побудована ще в 19 столітті залишилися руїни, які чудово вписалися в навколишній ландшафт. Завдяки невластивому для України рельєфу, ці місця часто порівнюють з фіордами Скандинавії. Один з найшикарніших видів на каньйон відкривається прямо з села Буки, з мосту, який з'єднує два скелястих берега Гірського Тікач. Буйна рослинність, молода зелень і дикорослі жовті тюльпани, розкидана яскравими оберемками по всіх скелях і схилом. Це додає ще більшу мальовничість місцевості.

З кожним роком зростає відвідуваність Буцький каньйон, тому потрібно намагатися, щоб зайняти зручне місце для встановлення намету.

Як доїхати до Буцький каньйон? Дорога з Києва займе близько трьох годин. Доїхавши до Жажкова по трасі Київ - Одеса, вам доведеться подолати ще 30 км до села Буки по не дуже хорошій дорозі. Тому вам варто задуматися, яким чином підготувати до такої подорожі свого «залізного коня», якщо вирішите їхати власним автотранспортом. Найзручніше відправлятися сюди з боку Умані.

Подольские товры поход

 Подільські товтри.

Подільські товтри - краще один раз побачити, ніж сто разів почути про них. Так вийшло, що населенню України не багато відомо про це чарівне місце. Можливо, це казкове спорудження природи стало заручником стереотипів про рівнинний ландшафт частини території України, де знаходиться Поділля. Тому недаремно вважається, що тут неможливо провести велопохід складністю вище другої категорії. От і виходить, що всі, хто хоче більшого, відправляються в Карпати чи Крим.

Спробуємо трохи познайомити вас з цим чарівним куточком нашої країни.

Отже, Подільські товтри - це природний парк на території Хмельницької області, в закруті Дністра. Площа їх більше 260 тисяч гектарів, висота над рівнем моря - більше 400 м. А це означає, що похід по товтрам вийде зовсім швидкоплинним, і запам'ятається вам тисячами чудових пейзажів, незвичайним тваринним і рослинним світом.

Самі по собі Подільські товтри являють собою гряду химерних і мальовничих залишків прибережних рифів, які позначили берегову лінію стародавнього океану. Аналогічної природного споруди у світі немає, подібні геологічні структури були знайдені лише в США та Англії. Унікальні ці пагорби в тому, що є єдиним у своєму роді гірським масивом, який утворився органічним шляхом, а не внаслідок руху тектонічних платформ земної кори. Вся ця химерна конструкція складена з вапняків, які сформувалися з продуктів життєдіяльності організмів, що мешкають в стародавньому сарматському море. Якщо добре придивитися, то в гірській породі можна побачити найдрібніші морські мушлі. Мікроклімат, який утворився в цій місцевості, дуже сильно вплинув на флору Подільських пагорбів. Дуже багато рідкісних рослин, яких не зустрінеш більше практично ніде. Багато хто з них лікарські.

До складу ландшафту Подільськіх Товтров входять як безлісні ділянки, так і густі масиви лісу. Чергування різних видів ландшафту нагадує незвичайну природну мозаїку. Цілісність Товтрів порушують лише русла річок Збруч, Жванчик, Мукша, Смотрич, Тернава. Туристам, які захочуть підкорити цю гряду рифів по шляху попадеться безліч печер, мінеральних джерел, хитромудрі нагромадження уламків скель, історичних та археологічних пам'яток.

Дуже сподобаються ці місця як любителям піших походів, вело туристам, так і альпіністів, скелелазів.

 

 

Підпишись на новини