Чому скелелазіння – ідеальний вид активного відпочинку для ваших дітей.

скалолазание с детьми

У дітях тонни енергії. Який спосіб використання цієї енергії в активному відпочинку може бути краще, ніж залучення дітей до скелелазіння?

Сходження вчить критичному пошуку виходу з важких ситуацій і навички прийняття рішень.

Підйом по маршруту сходження в чому нагадує склеювання пазла. Кожен крок вимагає постійного, повторюваного процесу прийняття рішень – куди йти і як краще туди добратися. Знову і знову. Навичка вирішення проблеми, думаючи самостійно (відповідь виразно буде запозичено не з книги) і прийняття правильних розумних рішень сприяє виробленню моделі поведінки в стресових і неординарних ситуаціях, чого дуже не вистачає в сучасній освіті, де акцент робиться на запам'ятовуванні прочитаного і тестуванні.

Підйом на скелі – це урок справжнього життя в реальному часі, думаючи самостійно, реагуючи швидко і отримуючи відразу ж результат своїх рішень. Скелелазіння – це життя в стислому вигляді, де моментально простежується причинно-наслідковий зв'язок кожного рішення або навпаки нерішучості, все, що ви робите на стіні.

Це надає хоробрості і здатності до адаптації і подолання важких обставин.

Подолання страху – це навичка в житті, яких є невідокремленою частиною успіху. Будь то страх невідомого, боязнь приступити до роботи або страх невдачі, всі успішні дорослі вчаться як діти, знаючи, що вони повинні бути сміливими, хоробрими і відважними, щоб зробити щось для себе в цьому світі. Підштовхуйте своїх дітей покидати їх зону комфорту і протистояти страхам, це буде загартовувати їх характер і відвагу. Хоробрість – це нагорода за ризик, подолання стресу і уникнення жахливо нудної зони комфорту.

Це сприяє здоровому вибору в житті.

Ви коли-небудь бачили скелелаза, який страждає ожирінням? Або бачили альпініста, котрий курить по 2 пачки сигарет в день? Добре, можливо, це мало місце кілька років тому, але не зараз. Скелелазіння і альпінізм любить гнучкість, спритність, силу м'язів і витривалість. Але це заняття не сприймає зайвої ваги, ліні і слабкості. Альпіністи, як правило, воліють здорово харчуватись і захоплюються всілякими іншими видами активної діяльності: від їзди на велосипеді і йоги до танців і серфінгу. Для того, щоб стати успішним скелелазом, ви повинні добре харчуватися, пити воду і по цеглинці будувати своє струнке й мускулисте тіло. Купуючи силу і гарну підготовку, ви долаєте довгий шлях до успіху на скелях. Захоплення ваших дітей альпінізмом дає їм привід відмовитися від чіпсів на користь яблук, від ігрової приставки на користь велосипеда.

Скелелазіння – це вид спорту, якому можна навчитися при відносно низькому рівні ризику в строго контрольованих умовах.

На щастя чи на нещастя, скелелазіння має репутацію екстремального виду спорту. Хоча це, звичайно ж, найбільш вірно для справжніх професіоналів цього спорту, більшість альпіністів є насправді практично тими ж пішоходами. Новачок альпініст навчається за наявності верхньої страховки (мотузка розташовується вище маршруту сходження). Падіння при верхньому вигляді страховки проходить зазвичай без наслідків при використанні правильних анкорів і вірно закріпленої мотузці. Висота падіння приблизно дорівнює допуску динамічної мотузки. Їзда на велосипеді, катання на байдарках, катання на лижах, серфінг ит.д., все це набагато небезпечніше, ніж скелелазіння. Зовсім неважко вжити заходів для забезпечення безпеки при сходженні дитини. Це робить скелелазіння воістину унікальним серед інших видів екстремального спорту в світі – ви легко вийдете на гідний рівень без ризику отримати важкі травми.

Скелелазіння вчить дисципліні і фокусування.

Можна не бути Великим Сантіні або сержантом в армії, але вміти досить легко збиратися. Достатньо озирнутися навколо, щоб зрозуміти, що самодисципліна та фокусування – це риси, властиві найвідомішим у світі людям. Сходження – це відмінний спосіб закласти основи дисципліни, так як це захоплення вимагає порядку й уваги для досягнення хороших результатів. У ньому не існує безлічі завдань для виконання, ви не можете баритися піднімаючись по схилу. Ваші діти швидко засвоять, що альпінізм зводить весь світ до одного єдиного погойдування на мотузці. Незалежно від того, що відбувається навколо них, увага приковується до власного поставленого завдання. Це привчає, не звертаючи увагу на перешкоди навколо, йти до своєї мети.

Також альпінізм вчить необхідним протягом усього життя навичкам поведінки на відкритому повітрі: в'язання вузлів, пошук маршруту, закріплення на якому-небудь спорудженні, скелелазіння.

Вітрильний спорт, веслування, піший туризм – альпінізм корисний у всьому спектрі спортивних занять на свіжому повітрі. В'язання вузлів, спільно з умінням орієнтуватися за допомогою карти і компаса на місцевості, а також розбиття табору, закладає фундамент для подальшого захоплення туризмом. Уміння рухатися у вертикальному напрямку робить звичайні маршрути в очах альпініста ще простішими. Пізніше ваші діти можуть зацікавитися рафтингом і катанням на лижах, плаванням, але якщо їх багаж умінь і навичок почнеться зі скелелазіння, це залишиться з ними на все життя.

Це доступно.

Сім'я з чотирьох осіб може почати займатися сходженням на відкритому повітрі при відносно невеликих витратах: чотири ременя безпеки,Обучение детей альпинизму одна мотузка, страхувальний пристрій, чотири комплекти взуття для скелелазіння і набір відтяжок. Враховуючи те, що немає постійної плати за участь, і багато що з цього спорядження збережеться на десятиліття, скелелазіння можна назвати одним з найдоступніших видом розваги та активного відпочинку. Вам дорожче буде купити хоча б один гірський велосипед, виходячи з того, скільки він зараз коштує, ніж комплект для початківців альпіністів для всієї родини. Звичайно, немає межі досконалості, він для того, щоб почати, не обов'язково робити великі фінансові вкладення. Поряд з можливістю передбачати і захистити себе від небезпеки, думка про те, що скелелазіння коштує дорого навіть для новачка, можливо, ще одна велика помилка в спорті.

Сходження забезпечує здоровою дозою терпіння.

Всі ми намагаємося подарувати своїм дітям любов, увагу і позитивний погляд на життя. Тим не менш, дуже важливо, щоб у процесі розвитку їх особистості вони на власному досвіді вчилися переживати падіння. Під час сходження дитина так багато разів падає, але, незважаючи на невдачі, наполегливо йде вперед.

Підсумок: Скелелазіння – це дуже весело!

 Обов'язково запитайте через час у свого маленького альпініста, чим йому подобається його хобі. Він вам неодмінно відповість, що від цього захоплює дух, це супер весело!

Що ми маємо в підсумку? Ви можете не турбуватися про здоровий спосіб життя дитини, яка захоплена скелелазінням, багато чого з необхідного життєвого досвіду  він отримає саме під час занять по сходженню. Дітям буде однозначно весело і цікаво! За невеликі гроші є можливість провести час разом, розважаючись. Цього всього більш ніж достатньо, щоб сказати, що скелелазіння – це ідеальне заняття для дітей.

Підпишись на новини