Найглибша печера світу – Крубера-Воронья

У 21 столітті людина підкорила всі можливі горизонти – освоїла космос, переплила океани, спустилась під землю. Але скільки ще таємниць і загадок зберігає в собі наша планета! Одна з них – печера Крубера-Воронья. Розташована вона в масиві гір Арабіка в Абхазії і є найглибшою печерою у світі. Її глибина становить 2199 метрів. Вхід в печеру розташований на висоті близько 2250 метрів над рівнем моря. Другий вхід розташований на 3 метри вище і був відкритий лише в серпні 2014 року. Печера складається з численних колодязів, що з'єднуються між собою за допомогою галерей і перелазів.

Вперше печера була відкрита в 1960 році радянськими спелеологами і досліджена до глибини 95 метрів. Тоді ж вона і отримала свою назву печера Крубера (на честь основоположника російського картознавця А. А. Крубера).

У 1968 році печеру досліджували до глибини 210 метрів красноярські спелеологи і дали їй назву Сибірська.

Протягом 80-х років минулого сторіччя печеру активно досліджували до 340 метрів київські спелеологи. Саме вони і дали другу назву печері – Воронья. Відновилися дослідження лише в 1999 році – та ж команда спустилася в печеру на 700 метрів, а в 2001 – на 1 710 метрів, встановивши новий світовий рекорд на той час.

В кінці літа 2007 року в Крубері-Вороньї в ході 12-ої експедиції Української спелеологічної асоціації під керівництвом Юрія Касьяна досягнута найглибша точка в природних печерах планети – 2191 метр. Рекорд встановила команда з 60-ти спелеологів з 5 країн і 20 міст.

Кожне дослідження відкривало нові факти. Було з'ясовано, що печера має розгалуження на дві частини, які були названі Основна і Некуйбишевська. Основне розгалуження печери має ще декілька розгалужень. Саме в печері бере свій початок найкоротша річка в світі – Репруа, довжина якої всього 18 метрів. Також в печері був відкритий новий, невідомий раніше вид комах Duvalius abyssimus. І сьогодні печера вабить до себе дослідників з усього світу, адже скільки ще загадок зберігають у собі підземні водоспади, колодязі та тунелі ...

Підпишись на новини