Том Авері - гордість і легенда Британії

Кожен на Землі займає відведене йому місце, але не кожен може керувати своєю долею сам, приймаючи координально рішення в складних ситуаціях. Люди, здатні на це, домагаються у своєму житті якщо не все, то дуже багато чого.

В історії Великобританії є багато видатних людей. Цей же чоловік отримав популярність завдяки своєму надзвичайному характеру і відвазі. Кожне добре слово про себе він заслужив сповна.

Том Авері відомий всьому світу тим, що є одним з 41 людини у всій історії, який пішки досяг Північного і Південного полюсів нашої планети. Він є учасником більше десятка гірських і полярних експедицій. Саме тому його вважають одним з найяскравіших дослідників нової генерації Великобританії.

Народився Том в 1975 році, дитинство пройшло в Британії, Бразилії та Франції. Мріяти про подорожі він почав ще в дитинстві, а саме після прочитання книги про неймовірні пригоди капітана Скотта у віці 7 років.

І ось в 16 років Том Авері починає свій найцікавіший життєвий шлях в ролі мандрівника. Першою метою, яку він поставив перед собою, було підкорення гір. Відразу після підйомів в горах Уельсу і Шотландії, Том, тоді ще студент, організовує і очолює альпіністські експедиції в Андах, Нової Зеландії, Альпах, Танзанії, Патагонії і Марокко.

У 1998 р він закінчує Брістольський університет зі ступенем бакалавра з географії та геології. Після цього він починає кар'єру кого б ви думали? Бухгалтера! Життя його стала повсякденною і сповнена рутини. Так тривало 15 місяців.

Роботодавці не схвалювали бажання Авери брати участь в експедиціях і відмовляли йому в додаткових відпустках. Дуже скоро стало ясно, що він повинен зробити вибір, який в наслідок змінить всю його долю - життя в місті або життя в горах. Том вибрав гори.

Кинувши все, через кілька днів Том вже працював в якості гірськолижного інструктора в Вербье в швейцарських Альпах і ніколи не озирався в минуле. Під час перебування в Вербье, у Авери розвинулася величезна любов до лижного туризму, паралельно він продовжував організовувати альпіністські експедиції.

Родзинкою в його кар'єрі альпініста можна назвати той момент, коли він очолив 2000 року новаторську британську експедицію до раніше незвіданого 20-мильному хребту уздовж китайського кордону. Тоді вони побували на 9 незвіданих і ніким не підкорених вершинах висотою до 6000 метрів в східних Заалайськом горах Киргизстану.

Незабаром після повернення з Центральної Азії він почав єдину кінцеву експедицію - подорож у найдальший куточок світу. Незважаючи на величезний досвід в альпінізмі, Том став відомий саме рекордною подорожжю до Південного полюса.

Після навчання в Новій Зеландії, невелика група з чотирьох чоловік прибула в Антарктиду на початку листопада 2002 року. Вже через кілька годин вони зіткнулися з підступністю льодів і хуртовин. Обмороження, висотна хвороба, зламані лижі, падіння і телефонний дзвінок від принца Уельського в 100 милях від полюса - всім цим запам'яталася ця чудова експедиція.

28 грудня 2002, через кілька днів після свого 27-річчя Том Авері увійшов до книги рекордів, ставши наймолодшим британцем, який зміг підкорити Південний полюс, до того ж на лижах. Команді Тома вдалося перевищити рекорд по швидкості підкорення Південного полюса.

У квітні 2005 року він спробував відтворення спірної арктичної експедиції 1909, американця Роберта Пірі, в ході якої той стверджував, що став першою людиною, який стояв на Північному полюсі.

 Таємниці і суперечки оточували експедицію Пірі майже ціле століття в колах полярних експертів. Більшість стверджувало, що його 37 денна подорож відбулася неймовірно швидко.

Експедицію в одному стилі з Пірі, в команді з канадськими собаками на спеціально замовлених дерев'яних санях, група Тома почала з місця, де був розташований стартовий табір американця на початку 20 століття, щоб довести скептикам зворотнє, вклавшись під час, витрачений тоді на похід.

Після епічної подорожі в 500 миль в самих невловимих умовах навколишнього середовища на планеті, команда переписала підручники історії і прибула на полюс на 5 годин раніше. В даний час Том продовжує готувати чергову новаторську експедицію, проводить бізнес-конференції, присвячені командній роботі, мотивації, лідерства та довкіллю, працює в Verbier Exclusive, яке спеціалізується на відпочинку в стилі люкс в Вербье, Швейцарія. Він співробітник Королівського географічного товариства і член Клубу дослідників з Нью-Йорка.

Том Авері використовував у своїх експедиціях спорядження таких брендів як Osprey, який також представлений в магазині "Каприкорн"

За матеріалами http://www.tomavery.net/

галерея незвичайних фото http://www.tomavery.net/photogallery.php

Відео, присвячене експедиції на Південний полюс. Частина 1 і частина 2

      

Підпишись на новини