БЕЗКОШТОВНА ДОСТАВКА ВІД 1000 ГРН
Передзвоніть мені
(044) 222-75-11
(050) 471-29-54
(098) 178-89-81
(063) 13-555-13
Покупцям - знижки від 3% до 10%. Детальніше...

Як обрати газовий пальник

Туристичні пальники – на теперішній час найпоширеніший вид спорядження. Прості та зручні у використанні, легкі, не засмічуються, не потребують прогріву, без кіптяви, не пахнуть. Використовуються будь-де: від виїздів на дачу та відпочинку на природі, до висотних сходжень на Еверест та спусків у найглибші печери … переваги пальника проявляються під час непогоди. Якщо у спекотний день можна замінити гарячий чай легкою закускою, то під прохолодним дощем горнятко гарячого чаю буде дуже доречним.

Існують три типи пальників:

  • Газові
  • Рідкопаливні (бензин, керосин та інші)
  • Мультипаливні (можуть працювати як на бензині, так і на газу)

ГАЗОВИЙ ПАЛЬНИК

Туристическая горелка, заказать горелку, купить горелку, газовая горелка, выбрать горелку. Туристическая горелка, заказать горелку, купить горелку, газовая горелка, выбрать горелку. Туристическая горелка, заказать горелку, купить горелку, газовая горелка, выбрать горелку. Туристическая горелка, заказать горелку, купить горелку, газовая горелка, выбрать горелку.

Газовий пальник влаштована дуже просто, і для користування нею потрібно набагато менше навичок, ніж для користування пальниками на рідинному паливі, тобто примусами. В відміну від примусів, газовий пальник зазвичай не потрібно прогрівати перед запуском. Газ горить без запаху та кіптяви. Важливо відмітити, що газ вже запакований в герметичні балони. Якщо під час під’єднання балону невелика кількість газу протече, то він миттєво випарується, не залишивши після себе ніякого запаху. Недоліки – нестабільна робота при великих від’ємних температурах.

УВАГА!

Якщо користуватись у приміщення, у місці яке не провітрюється або під тентом, ви ризикуєте стати жертвою отруєння чадним газом, примус варто використовувати тільки з сумішшю газу, яка складається з пропану та бутану у співвідношенні 70:30 та відповідає стандарту EN417(вказаний на балоні). Під’єднані балони з газом іншого типу можуть привести до трагічних результатів.

ТИПИ ГАЗОВИХ ПАЛЬНИКІВ

Пальники можна розділити по потужності та по конструкції.

Бувають малопотужні пальники – до 2000 Вт. Вони розраховані на 1-2 особи. Об’єм посуду для них рекомендується на більше 1 літра. Головна їх перевага – мала вага та габарити.

Пальники потужністю більше 2000 Вт дозволяють готувати на групу 3-5 осіб. На них можна закип’ятити трилітровий казанок. Для казанка діаметром 15 см ліміт потужності 3000 Вт. В даному випадку економніше використовувати менш потужний пальник. Під час приготування їжі у посуді Primus EtaPower із анодованого алюмінію, яка оснащена багатошаровим антипригарним покриттям, робота пальника стає на 50% ефективнішою але у цьому випадку необхідно подбати про захист від вітру, інакше казанок буде вихолоняти від вітру швидше, ніж нагріватись від пальника.

Пальники бувають із шлангом та без нього. Найпростіший і найлегший по вазі – без шланговий. Балон для газу та сам пальник з’єднуються воєдино. Пальники із шлангом стійкіше, їх важче перевернути, дають можливість обігріти газовий балон при низькій температурі, загорнувши його у теплі речі, що забезпечує стабільну роботу пальника. Пальники без шлангу легше та компактніше. Більшість сучасних пальників обладнані п’єзопідпалом. Але не можна розраховувати тільки на вбудований п’єзопідпал, це найбільш вразливе місце пальника. Джерело вогню обов’язково має бути продубльовано. П’єзопідпал мається практично у всіх сучасних пристроях. Його наявність збільшує вартість виробу. Але також збільшується ергономічність пальника. Основний недолік п’єзопідпалу – потребує ретельного догляду та бережливого ставлення (потребує частої чистки, регулювання, сушки та зберігання у сухому місці).

 Перед купівлею газового пальника потрібно зрозуміти, по-перше, на яку кількість осіб планується готувати, а по-друге, у яких умовах.

ЧОТИРИ ОСНОВНИХ ВИПАДКИ

  1. Приготування їжі на 1-3 особи у м’яких умовах. В цьому випадку підходить будь-який пальник. Краще взяти недорогий пальник з невеличким соплом.
  2. Приготування їжі на 1-3 особи у екстремальних умовах. Тут важливі такі параметри як: вага пальника (до 150 гр) та габарити.
  3. Приготування їжі на 3-4 особи (та більше) у м’яких умовах. В цьому випадку більш прийнятний пальник із шлангом, так як пальник із шлангом має дві великі переваги. По-перше, пальник ставиться не на балон, а безпосередньо на землю, що робить його набагато стійкішим та менше шансів перевернути казанок який на ньому стоїть, а по-друге, конфорки у шлангових пальників, як правило більше ніж у без шлангових, тому на низ можна поставити значно більший посуд.
  4. Приготування їжі на 3-4 (та більше) осіб в жорстких умовах та від’ємних температурах. В даному випадку враховуються такі фактори як вага, потужність, розмір сопла та наявність системи попереднього розігріву газу (при використанні пальника в умовах від’ємних температур)

РІДИННОПАЛИВНІ ПАЛЬНИКИ

 Туристическая горелка, заказать горелку, купить горелку, жидкотопливная горелка, выбрать горелку.Туристическая горелка, заказать горелку, купить горелку, жидкотопливная горелка, выбрать горелку.Туристическая горелка, заказать горелку, купить горелку, жидкотопливная горелка, выбрать горелку.Туристическая горелка, заказать горелку, купить горелку, жидкотопливная горелка, выбрать горелку.

Переваги: здатність працювати при низьких та наднизьких температурах, при яких газ відмовляється працювати. Адже з газом починаються проблеми вже при переході через -5С°. звичайна справа, коли приходиться відігрівати газовий балон перед тим як прикрутити його до пальника, щоб він запрацював. Виключенням є спеціальні газові балони, де співвідношення пропан/бутан відрізняється від звичайних 20/80 і як правило, складає 35/65 + деяка кількість ізобутана. Такі балони дозволяють впевнено працювати газовим пальникам до -23С°. але це виключення. Легкість у пошуках бензину, та можливість перевезення його на авіатранспорті. Серед сучасних примусів дуже поширені так звані мільтипаливні пальники (Multi Fuel System). Їх головна особливість – це можливість роботи на декількох видах палива (очищений бензин, бензин із свинцевими присадками, керосин та газ). Для переходу від «м’яких» видів палива до «жорстких» необхідно лише замінити форсунку. Часу це займає не більше півтори хвилини. Ці пальники стійкі до засмічення, також мається ефективна система прочистки.

Недоліки; обладнання містить більше деталей які здатні ламатись, більш складні в експлуатації, потребують навичок користування, ціна на гарні рідкопаливні пальники можуть у рази перевищувати вартість газових пальників, паливо має властивість проливатись, пошкоджуючи при цьому провізію, одяг та ін., бажано розуміти принцип роботи пальника для запобігання не приємних наслідків, більше часу на приведення до робочого стану, необхідність чистки та змащування (обслуговування), не рекомендується використовувати у приміщенні з паливом не високої якості.

ВИБІР ПАЛЬНИКА

Перший критерій під час вибору рідкопаливного пальника – це чисельність групи. Для малочисельних груп рекомендуються пристрої потужністю 3-4 кВт, для 1-2 осіб підходить пальник малої потужності – 1-2 кВт.

Кип’ятіння у великому посуді дуже проблематично, в зв’язку з тим що площа підставки у пальника невелика, для охолодження посуду потрібно багато повітря, тому сила охолодження зрівняється з силою кип’ятіння та встановиться нульовий рівень – вода кипіти не буде. В таких випадках виходом є кип’ятіння води малими об’ємами.

Перевага туристичних пальників у тому, що не потрібно заготовлювати дрова, вибирати місце для вогнища, розпалювання та підтримка вогню. Додайте сюди дощ, сирість та інші погодні неприємності. Як правило досвідчені туристи використовують пальники обох типів. Рідкопаливні пальники (або мультипаливні) для дальніх та тривалих експедицій, а також для мандрів взимку та висотного альпінізму. Газові пальники – для всього решти.

ВИСНОВКИ

Переваги пальників які працюють на рідинному паливі у порівнянні з газовими пальниками:

  1. Працюють у будь-яких погодних умовах (сильний мороз, велика висота та ін).
  2. Дешеве та доступе паливо.
  3. Відсутність проблем при транспортуванні. Газові балони заборонено перевозити літаками.
  4. Рідке паливо займає менше місця і не встає проблема з транспортуванням пустих газових балонів.

Недоліки пальників які працюють на рідкому паливі у порівнянні з газовими пальниками:

  1. Перед включенням рідкопаливний пальник потрібно розігріти, що потребує певних навичок.
  2. Пальник необхідно періодично чистити. А якщо паливо не якісне, то робити це потрібно кожного дня.
  3. Запах бензину.

Переваги газових пальників:

  1. Не потрібно прогрівати пальник.
  2. Нема необхідності у регулярній чистці.
  3. Нема запаху бензину (керосину), не брудниться.

Недоліки газових пальників:

  1. Газ не горить при сильному морозі. Це проблема, яка визнається всіма виробниками газового обладнання для туризму та альпінізму.

Існує декілька технічних рішень, які дозволяють використовувати газ при низьких температурах:

  • Спеціальні низькотемпературні газові суміші
  • Пальники зі шлангом. Така конструкція дозволяє підігрівати газову суміш, що є доволі кропітким і іноді малоприємним заняттям.

Використання підвісної системи, дозволяє зручно підігрівати газ і у пальниках без шлангу.

  1. Газові балони не можна провозити у літаку та громадському транспорті.
  2. Проблема перезаправки балонів.
  3. Газові балони займають багато місця, що особливо чутно при тривалих (більше 10 днів) поїздках. Крім того, використані балони потрібно носити з собою.
Підпишись на новини