Діти і відпочинок на природі

Свіже повітря, дивовижні пейзажі, сюрпризи дикої природи, незабутні довгі зоряні ночі. Природа підносить чудовий урок спостережливості і дарує цілий багаж емоцій, і це відмінний привід взяти дитину до 16 років з собою в сімейний похід. Навіть один яскравий слід від метеора на небі здатний переконати будь-якого маленького авантюриста, що відпочинок на природі – це здорово. Ось кілька порад для організації відпочинку з дітьми, які допоможуть чудово провести цю поїздку.

Перед нічною поїздкою

  • Попрактикуватися у побуті в поході в домашніх умовах: якщо ваші діти вперше будуть ночувати на відкритому повітрі, поставте намет у дворі або у себе вдома. Нехай пограють в ній, або навіть посплять, щоб вони почали комфортно себе почувати в нових умовах.
  • Організуйте пробний вихід: перед ночівлею організуйте день сім'ї на пікніку в парку, який недалеко від будинку. Проведіть пів дня або цілий день на березі озера або річки, подивіться, як ваші діти поводяться.
  • Робіть нотатки: Запишіть нагадування про майбутні поїздки, наприклад, «взяти тюбик сонцезахисного крему», «принесіть довгі штани», «залиште кота вдома».

Підготовка до подорожі.

  • Будьте в радісному очікуванні: Чому діти повинні з нетерпінням очікувати сімейного походу, якщо ви не налаштовані так само?
  • Участь у зборах: Надайте дітям можливість самостійно зібрати речі в похід на основі списку, який ви підготували спеціально для них.
  • Плануйте разом: Зробіть поїздку заходом, який планувала все сім'я. Запитайте дітей про те, що вони хотіли б побачити або зробити в місці, куди ви прямуєте. Сприймайте їх побажання серйозно.
  • Привчайте дітей бути організованими: Покладіть в свій рюкзак речі ваших дітей, і постійно привчайте повертати їх на те місце, звідки вони їх будуть діставати. Предмети кожної дитини повинні бути різного кольору для полегшення впізнаваності.
  • Улюблені іграшки: Нехай діти приносять свої улюблені іграшки, так в поході вони не будуть відчувати себе занадто далеко від дому.
  • Друзі важливі: Для дитини буде дуже цікаво, якщо ваш наметовий табір буде спільним з іншою родиною, де теж є діти. Вашій дитині можуть набриднути дорослі через деякий час. З товаришами він буде зайнятий захоплюючою грою цілий день.
  • Прихопіть велосипеди: Якщо від вашого наметового табору до пляжу або ігрового майданчика велика відстань, то швидше (і веселіше) буде використовувати велосипеди замість ходьби пішки. Велосипеди однозначно будуть для дитини прекрасною розвагою.
  • Перевірте обмеження пожежної безпеки: Чи плануєте розводити вогонь? Перед тим, як збираєтеся вийти з дому, переконайтеся, що в даній місцевості дозволяється розводити багаття. Якщо ні, переконайтеся, що всі рідні знають про це заздалегідь. Немає більшого розчарування для дитини, який особисто зібрав похідний рюкзак, ніж дізнатися те, що існує заборона на багаття.

У наметовому таборі.

  • Випромінюйте позитивну енергію: Перше правило походу з дітьми. Будьте готові впоратися з незручностями. Всі настільки звичне зараз в іншому місці. Ванна більше не знаходиться в сусідній кімнаті. Як доросла людина ви повинні подавати приклад оптимістичного настрою і ставлення до подій.
  • Порядок: Для важливих приладдь визначте фіксовані місця, наприклад, "вилки і ложки в синьому контейнері», «ліхтарики в зеленому мішечку».
  • Залишайтеся організованими весь час: Нагадайте всім, щоб завжди повертали приналежності в потрібні місця, щоб інші члени вашої команди могли їх знайти. Якщо ви особливо відповідальні, можете скласти список таких предметів і прикріпити його на видному місці.
  • Дати орієнтацію на місцевості: Допоможіть дітям запам'ятати розташування вашого кемпінгу і вказати орієнтири, за якими легше будуть його знайти.
  • Зробіть так, щоб діти відчували себе корисними: Дітям подобається брати участь у всьому, нарівні з дорослими. Доручіть їм якісь важливі для табору справи, наприклад, збір дров або забір води з фільтра. Обов'язково похваліть їх за успіхи!
  • Будьте обережні: Діти повинні завжди носити з собою свисток (навчити їх свистіти, якщо вони втратили вас з виду) і мати носити з собою легкий доступ до ліхтарика і фарб. Прикріпіть до свистка і ліхтарика мотузку і прив'яжіть їх до однієї з петель для ременя.
  • Дика природа: Обов'язково дізнайтеся про навколишню дику прироуі, яка характерна для місцевості, куди ви вирушаєте. Ви, як доросла людина, повинні взяти на себе ініціативу і вжити всіх запобіжні заходи, необхідні для безпечного перебування в дикому природному середовищі. Обов'язково розкажіть своїм дітям про обов'язковість заборони на годування диких тварин і про правила поведінки з дикими тваринами, з повагою і обережністю, так, щоб всі залишалися в безпеці.

Як проводити час на відкритому повітрі.

  • По максимуму пориньте у природу: Поспостерігайте за дикими тваринами. Знайдіть незвичайних комах. Відшукайте екземпляри гірських порід і каменів, характерних для цієї місцевості. Вгадайте різновиди птахів, квітів, форму хмар і сузір'їв на небі. Проявляйте великий інтерес до речей, які цікавлять вашу дитини. Візьміть з собою путівник по місцевості, він допоможе більше дізнатися про предмети та явища, які звернуть на себе увагу дітей.
  • Будьте активними і вільними: Намагайтеся, щоб діти були активні без проходження якогось певного графіку або розпорядку ... Якщо вони почали розважатися, кидаючи каміння у воду, дайте їм час удосконалити точнІСТЬ влучень.
  • Побувайте в гостях у лісника: Якщо ви вирішили розбити свій наметовий табір у національному або державному парку, не пропустіть можливість поспілкуватися зі сторожем або лісничим. Дізнайтеся у персоналу, чи проводить парк якісь дитячі програми для маленьких натуралістів.
  • Хованки: пошуки скарбів за допомогою GPS навігатора захоплює дітей і фізично, і психологічно.
  • Згадуйте час, проведений разом: «Мам, а пам'ятаєш, як ми побачили оленя?» Спільні спогади є однією з переваг походу. Повертайтеся додому з історіями, які можуть відбутися тільки на відкритому повітрі.
Підпишись на новини