Спорядження для туристичного походу восени. Що одягнути, що взути, що взяти з собою?

Осенний туризм

Докучливі комахи пропали, повітря свіже, пейзаж став навіть живописніше, ніж влітку, завдяки осіннім фарбам. Багато хто любить активний туризм і альпінізм саме восени, але найкольоровыший сезон не обходиться без проблем. Магазин Каприкорн запропонує Вам декілька корисних порад і мудростей, щоб допомогти підготуватись до холодної, менш комфортної погоди і насолодитися кращими моментами підчас альпіністських пригод і піших походів.

Основне спорядження.

1.Рюкзаки.

Якщо враховувати в поклажі теплий спальник і додаткові предмети одягу, то в кращому випадку, вам доведеться нести на 25% більшу вагу, ніж це було влітку. Залиште свій звичайний рюкзак до тепліших часів і виберіть повнорозмірний місткий рюкзак з об'ємом не менше 40 літрів. І обов'язково переконайтеся, що він має зовнішні кишені, в яких ви зможете зберігати провізію, вологозахисний чохол для рюкзака і додатковий шар одягу в межах легкої досяжності. Крім цього, ваш рюкзак повинен бути зручним і максимально відповідати фізіологічним особливостям вашого тіла.

Рюкзаки, які підійдуть для осінніх походів, можете вибрати в нашому магазині.

Вибір магазину Каприкорн

Deuter Aircontact 75 + 10 з Трекінгові палиці Leki Retro

рюкзак с треккинговыми палками

2. Спальний мішок.

У більшості випадків спальний мішок з температурним режимом від -10 до -5 ° C забезпечить вам тепло і затишок. Більш легкий спальник для температури +5 ° C просто не зігріє вас в цю пору року. Якщо ви схильні швидко замерзати, тоді вам краще обзавестися вкладишем для спального мішка або ж чохлом для спальника. Це додасть додатковий діапазон температур, при яких ви будете почувати себе комфортно, а також захистить від зайвої вологи. У міжсезоння вам підійде як пуховий, так і синтетичний спальник.

Наші фахівці рекомендують вам використовувати

 Спальник Alexika Nord

3. Туристичний килимок (каремат).

Ви можете мати найтепліший і якісний спальний мішок у світі, але спробуйте його використовувати в жовтні без килимка-пінки, і ви будете, в кінцевому підсумку, вистрибувати з нього, як з гнізда, щоб зігрітися. Каремат захистить Вас від холодної землі, і, як правило, чим товтіший килимок, тим тепліше вам буде. Тим не менш, знизити вагу до мінімуму – досить важливий момент, тому радимо Вам йти в похід з самонадувним килимком з відкритими порами, товщиною 2,5-4 см. Крім того, забудьте про каремати в половину звичайної довжини. У холодну погоду туристичний килимок повинен бути такої ж довжини, як і ви. Можете вибрати і іжевський килимок, відмінний варіант при пошуку компромісу якість / ціна.

Каприкорн рекомендує

Туристичний килимок Therm-A-Rest Ridge Rest Solar Regular - килимок-пінка

каремат

Туристичний килимок Therm-A-Rest Basecamp Regular -самонадувний килимок з піноматеріалу.

 

4. Намет.

Більшість позасезонних наметів прекрасно проявляють себе і восени. Ще не наступила пора, коли можна використовувати зимову палатку, але при зниженні температури конденсат може стати причиною занепокоєння. Вибір намету зі стінками, частково зробленими з сітки і з вентиляційними прорізами, захищеними від дощу, забезпечать оптимальний повітряний потік і допоможуть уникнути різкого пробудження від холоду серед ночі.

Наш вибір зупинився на

Намет Alexika Rondo 2 Plus.

палатка Алексика Рондо 2

5. Рукавички і головний убір.

Залежно від прогнозу погоди, виберіть рукавички і головний убір для походу. Синтетичні або вовняні – відмінний вибір. Також холодної вночі ви будете щасливі мати під рукою теплу шапку, якщо зовсім холодно – краще відразу одягнути її на голову.

Тонкий бафф ще один відмінний варіант. Він захищає шию та обличчя, коли опущені вниз, а можна носити і як звичайну бандану.

Радимо Вам зупинити вибір на

Універсальний головний убір Buff Cyclon Buff

бафф

6. Ліхтарик.

Оскільки восени дні стали помітно коротше, дуже легко недооцінити цей момент і прибути в місце призначення після заходу сонця. Тому не забудьте включити легкий налобний ліхтар поряд з іншими джерелами світла в таборі. У холодну погоду зарядні батареї швидше розряджаються, тому обов'язково візьміть запасний комплект.

7. Взуття

Утеплені черевики вам ще, напевно, не знадобляться, але для додаткового тепла варто одягнути шкарпетки середньої товщини. Вовняні або напівшерстяні – це  чудовий вибір, так як вони збережуть ваші ноги в теплі навіть при намоканні. Крім того, прихопіть з собою кілька пар шкарпеток, щоб переодягнути їх одразу ж, як ви встановите намет. Щоб холодним ранком забезпечити теплий старт для всього дня, зберігайте пару сухих шкарпеток з устілками від взуття в спальному мішку поруч із собою вночі. Але все ж, бажано, щоб взуття було водонепроникним. Краще взуття для пішого туризму восени – трекінгові черевики з мембраною Gore-Tex.

Варто окремо нагадати, що нове взуття в похід взувати не варто. Ваші черевики повинні бути вже розношені, для уникнення натирання мозолів на ногах. Краще взяти з собою змінне взуття, рекомендуємо туристичні сандалі.

Ми пропонуємо Вам довіритися

 Трекінгові черевики Salomon Elios Mid GTX 3

Шари одягу.

 

Волого-регулюючий базовий шар, теплий ізолюючий шар, і захист від негоди – це три складові класичної системи нашарування. Під час непередбаченої осінньої погоди 3 шари одягу дозволяють витримувати холод, а після роздягнутися, якщо ви зігрілися.

8. Базовий шар.

Літо закінчилося, тому залиште свою майку з бавовни в автомобілі. Тонка футболка з поліестеру або мериносової вовни буде відводити піт від шкіри в зовнішні шари одягу. Термобілизна  з короткими, і довгими рукавами знадобляться абсолютно точно. Ви, швидше за все, будете використовувати його в якості єдиного верхнього шару, коли сонце буде в зеніті.

Магазин Каприкорн рекомендує використовувати

Термобілизна X-Bionic Energy Accumulator Evo

х-бионик термобелье

9. Середній шар.

Так як восени погода ще не дозволяє одягати куленепробивну зимову парку, оптимально буде використовувати куртку софтшел. Вона володіє вітро- та влагостійкісттю, універсальна м'яка поверхня призначена для активного руху і її можна носити в якості зовнішнього шару або під водонепроникним шаром для додаткового тепла. Легкий флісовий або вовняної середній шар з високоякісного легкого мериноса теж буде чудовим вибором. Якщо існує ймовірність погіршення погодних умов, упакуйте в рюкзак пухову куртку або жилет. Вони чудово допоможуть Вам у непередбачених ситуаціях, вони також зможуть стати в нагоді холодними вечорами навіть у вересні.

Фахівці нашого магазину радять

Флисовая Куртка Milo Colo

10. Водонепроникний, дихаючий шар.

Якщо ви залишитеся сухим – ви легко зігрієтеся. Або, принаймні, вам буде тепліше. Коли температура падає до межі заморожування, останнє, що ви хочете зробити – це повністю промокнути, перебуваючи в 30 км від найближчого населеного пункту. Відправляйтеся в похід з верхнім одягом з перевіреного водонепроникного матеріалу. Верхній шар може бути як без утеплювача, так і злегка утепленим. Одяг з нижньої блискавкою дозволяє легко випустити зайве тепло і вологу.

Каприкорн рекомендує

Куртка Marmot Super Gravity

куртка Мармот

 

Корисні предмети в поході.

1. Миска, ложка, чашка.

Посуд краще використовувати з якісних матеріалів, які забезпечать міцність і надійність виробу. Ще одна важлива якість – місткість . З метою економії простору можна використовувати складну компактну посуд Sea To Summit, вона виготовлена з високоміцного жаростійкого силікону.

2. Ніж.

Завжди може виручити в найбільш непередбачених ситуаціях.

3. Аптечка.

Повинна містити все найнеобхідніше для надання першої медичної допомоги – бинт, пластир, знеболювальне, жарознижувальне, антисептик і засіб від кишкових інфекцій. Не забудьте про індивідуальні мед. препарати, якщо ви страждаєте якимось захворюванням, що вимагає постійного прийому медікоментов.

4. Сонцезахисні окуляри значно полегшать вашу долю в яскравий сонячний день!

Слід пам'ятати, що

- Збільшуйте споживання вуглеводів при зниженні температури. Це паливо для печі.

- Гетри допоможуть краще тримати ваші ноги в теплі і сухості, особливо коли навколо бруд і сльота.

- У дуже холодні ночі варто обмежити прийом алкоголю, адже він розріджує кров і вам стає складніше зігрітися.

- Не намагайтеся сушити мокрі предмети одягу вночі у своєму спальнику! Це зволожить спальний мішок і зробить ваш сон некомфортним.

Підпишись на новини