Наймістичніші замки на території Західної України. Холодить кров історії кам'яних стін і втрачених життів. Продовження

Підгорецький замок
С. Підгірці, Бродівського району Львівської обл.
Збудований замок був у далеких 1630-х роках. Першим його власником був гетьман Станіслав Конєцпольський, потім він перейшов в руки Вацлааву Жевуцькому, після поміщикам Сенгушко. При Жевуцький цей замок став самим шикарним і розкішним маєтком у всій Західній Україні. Але прийшли інші часи ... Будівля піддавалася неодноразовим руйнування, грабежам, підпалам, Всередині навіть колись був госпіталь. Чого тільки Підгорецький замок не стерпів від рук людей ..
Але всі відвідувачі, які були в ньому з XVІІІ століття і до нишешніх днів, і нехай навіть лише один раз зустрічали ранковий світанок у його легендарних стінах, бачили його жахливу таємницю ... напівпрозору, одягнену у все біле, але з чорним обличчям ... Марію.

Ще з часів, коли тут був туберкульозний санаторій в 1949 році, багато пацієнтів і працівників пам'ятають, як бачили привід. Безумовно, з ним зустрічалися сторожа і службовці замку. Сегушенкі, поміщики з Польщі, не полінувалися навіть записати все на папері, щоб передати цю історію для майбутніх поколінь. «Часто було так, що двері на другому поверсі відкривалися самі по собі, а майже невидимий силует жінки в красивому платті щоночі блукав то в одній, то в іншій кімнаті», - цитата з цих записів.

Ким є ця жінка? Чий привид вже кілька століть не знає спокою? Як з'ясувалося, це душа молодої дружини В. Жевуцький, Марії. Вона була вбита своїм чоловіком у нападі ревнощів. Тіло ж нещасної досі заховано десь тут, межах замку, адже віддати землі свою жертву за всіма правилами Вацлаав не міг. Є й ті, хто розповідає, що тіло Марі досі замуровані в одній зі стін цього кам'яного велетня.

 

Замок Паланок.

Закарпатська область, м Мукачево.

Дуже багату історію має резиденція Трансильванського князівства, яка розташовувалася тут колись. Замок був побудований в далекому чотирнадцятому столітті і бачив на своєму віку багато чого: і народні повстання, і підписання міжнародних договорів і документів. У його власників значилися величезна кількість людей ... Він пережив десятки штурмів, ворожих облог. Але не дивлячись на це, замок зберігся практично в ідеальному стані.

Замок Паланок побудований на горі вулканічного походження. В основі архітектури замку покладено злиття різноманітних стилів мистецтва. 8 ліній оборони надійно захищають його від непрошених гостей. Ходить легенда, що з Замку є кілька таємних ходів, деякі з них, можливо, з'єднують його з Невицьким замком. За переказами, є на території замку колодязь, стрибнувши в який можна вижити, впавши в русло річки Уж.

Але є і дуже сумні історії, які зберігають у собі стіни фортеці. Серед них - історія про доньку графа Друггеті, яку замурував у стіну батько. Він зверши цей божевільний вчинок, дізнавшись про те, що дочка розповіла польському військовому, в якого була закохана, секрет взяття замку.

Але більше за інших принесли славу замку дві жінки. Їх звали Софія Баторі та Ілона Зріні. Вони доводилися один одному свекруха і невісткою. Ілона увійшла в історію як безстрашна захисниця фортеці. А ось Софія заслужила собі страшну і містичну славу. Можливо, всі ці легенди з минулого і є правдою. Люди розповідають, що жінка мала пристрасть до крові людини, при цьому вона крім скоєння вбивств, приймала ванни в крові 13 літніх незайманих дівчаток.

Все може бути, ці історії не що інше, як жахливі перебільшення. Але ніхто не сперечається з тим, що Софія була неможливо жорстокою. Старики підтверджують, що в кімнатах замку Паланок в ті далекі часи були спеціальні місця для тортур, кам'яні стіни в нх ставали гладкими від людських тіл.

Пройшли століття, в 1789 році в стінах Мукачівського замку розташувалася в'язниця для політичних в'язнів. І знову тут панували страждання і чулися звуки стогонів.

Камера тортур, яка і зараз відкрита для туристів, розташовується в частині Верхнього замку.

 

Замок Олесько.
Львівська обл. Смт. Олесько.
Це один із замків. Який має найдавнішу історію на теренах нашої країни. Так склалася, що Литва і Польща боролися за його стіни, оскільки він розташовувався на прикордонній території цих держав.
Саме в цьому замку з'явився на світ Ян Собеський, польський король 17 століття. Згідно з переказами в день народження малюка бушувала гроза. Стіл з мармуру, на який поклали новонародженого, несподівано розколовся від удару блискавкою на дві частини. Всі розцінили це як таємниче знамення.
Але на цьому історія з блискавками не закінчилася. У 1951 році в замок знову потрапляє блискавка. Починається величенний пожежа. І хоча стіни замку вже були сильно зруйновані, будівля встояла. І тільки в останні десятиліття 20 століття замок був зведений заново, фактично він повстав з попелу.
Працівники замку. Які охороняють його щоночі, постійно відчувають, що навколо відбуваються невідомі природі явища, саме з настанням темряви. Це ж помічають і сторожові собаки.
Згідно з найпоширенішою версією, в замку дійсно є привиди. Їм є душа Адама Жолкевського. Як кажуть, він встромив собі в груди ніж, коли дізнався, що батько його коханої Маріанни Данилович, власник Олеського замку, не дав своєї згоди на шлюб зі своєю дочкою.
Його не було поховано на кладовищі, а скинули зі стін замку в болото, як самогубця. Тому Душа Адама не знає спокою досі, вона застрягла між двома світами: світом мертвих і світом живих.

Підпишись на новини